Wijkcirculatieplannen Vilvoorde

De stad Vilvoorde liet wijkcirculatieplannen laten opmaken voor de wijken Faubourg, Koningslo, Far-West, Houtem, Kassei en Peutie. Door sluipverkeer te weren en het voetgangers- en fietsnetwerk te versterken wil dit project de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de wijk versterken.

De opdracht

  • Een wijkcirculatieplan en actieplan per wijk.
  • Een bewegwijzeringsplan voor het zacht netwerk per wijk.
  • Een participatietraject in samenwerking met een door de stad aangesteld bureau om tot een gedragen visie te komen.
  • Communicatieproducten zoals een mobiliteitskrantje, panelen,… om de bewoners te informeren en betrekken.
  • De implementatie van de wijkcirculatieplannen (opmaak aanvullende verkeersreglement, aanpassing signalisatie, plaatsen paaltjes,…) en de evaluatie ervan na zes maanden.

Plan van aanpak

Tijdens de ideeënfase werd via een digitale bevraging en een ideeënmarkt in de wijk inzicht bekomen in de op te lossen knelpunten en voorstellen. Aan de bewoners werd gevraagd om zelf voorstellen te formuleren om hun wijk veiliger en aantrekkelijker te maken. VECTRIS heeft uit deze vele voorstellen een synthese gemaakt, deze op kaart verwerkt en aangevuld met eigen inzichten en voorstellen.

In de projectfase werden de verschillende voorstellen samengebracht en de kansrijke ideeën werden aan de hand van een ontwerpend uitgewerkt. De voorstellen werden tijdens twee workshops met een geloot burgerpanel en een klankbordgroep met stakeholders besproken en verder uitgewerkt.

In de planfase werd op basis van het beschikbare budget een prioritering opgesteld met het burgerpanel en klankbordgroep. De weerhouden voorstellen werden ook technisch verder uitgewerkt op schaal zodat deze door de uitvoerende diensten van de stad kon worden gerealiseerd. Het betreft hier het uittekenen van fietsinfrastructuur, snelheidsremmende maatregelen, signalisatieplannen,…

In de studieopdracht is ook heel wat aandacht gegaan naar koppelkansen met inrichting publieke ruimte en ontharding en vergroening van de publieke ruimte.

In de uitvoeringsfase werden de maatregelen gerealiseerd door de stad en geëvalueerd op basis van opmerkingen van bewoners. De ingrepen werden waar mogelijk bijgestuurd en opnieuw geëvalueerd. Via het gebruik van telramen kon perfect een voor en na situatie worden gemeten.

Meer info: https://www.vilvoorde.be/wijkcirculatie